Sankeyský viadukt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Verze k tisku již není podporovaná a může obsahovat chyby s vykreslováním. Aktualizujte si prosím záložky ve svém prohlížeči a použijte prosím zabudovanou funkci prohlížeče pro tisknutí.
Sankeyský viadukt
Základní informace
ArchitektGeorge Stephenson
Výstavba15. září 1830 (1828–1833)
Poloha
AdresaSt. Helens (Merseyside, England), Burtonwood and Westbrook, Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky1075927
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Železniční most přes údolí Sankey

Sankeyský viadukt patřil k prvním velkým železničním viaduktům na světě.[1]

Byl postaven v Anglii v letech 18281830 na nově budované trati Liverpool-Manchester, v blízkosti města Newton-le-Willows. Trať stavěl George Stephenson, samotný most navrhl William Allcard. Úkolem mostu bylo překlenout v té době velmi důležitý plavební kanál v údolí Sankey bez omezení provozu.

Viadukt sám má 9 oblouků, podle kterých dostal také místní název „Devět oblouků“. Každý pilíř má rozpětí 15 m a nese dvoukolejnou trať ve výšce 21,5 m nad nejnižším bodem údolí. Šířka mostu je 7,6 m. Vzhledem k měkkému podloží jsou základy mostu postaveny na cca 200 pilotách zaražených do hloubky 6 až 9 m.

Pilíře mostu jsou postaveny z pískovcových kvádrů. Mostní oblouky jsou z cihel, vnější obložení je rovněž z pískovce. Pískovec pro stavbu byl těžen v blízkém lomu vzdáleném necelý kilometr. Ve své době byl most včetně předmostí a nábřeží unikátní a obdivovanou stavbou.

Odkazy

Reference

  1. Sankey Viaduct over Sankey Brook (that part in St Helens district). The National Heritage List for England. English Heritage, 2011. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-09-19. 

Externí odkazy